Ingen tvil om at «Pikku-Suomi» Bugøynes er ei vakker bygd. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Anne Ulven ble inspirert av et finsk prosjekt, og låner ut huset sitt til noen som ønsker å bo i Bugøynes i tre måneder.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

«Er du lei av byen, folkeansamlinger og støy? Har du alltid hatt lyst til å bo i Finnmark, men ikke fått det til pga praktiske/økonomiske omstendigheter? Kanskje kan du ta med deg jobben og ha hjemmekontor med utsikt over Varangerfjorden? Kanskje er du «mellom to jobber»? Uføretrygdet? Kunstner? Freelancer? Eller kanskje vil du skape noe nytt? Nå har du sjansen! Er det noen, gjerne et par eller en familie som vil prøvebo gratis i 3 måneder i vakre Bugøynes?»

Slik starter innlegget Anne Ulven la ut på Facebook i jula.

Spesielt sommerstid er Bugøynes idyllisk. (Foto: Privat)

Flere seriøse henvendelser

Innlegget er allerede delt nærmere 500 ganger, og Anne kan fortelle at hun har fått mange tilbakemeldinger etter at hun etterlyste beboere til huset sitt i Bugøynes, Pykeijä. Både media og privatpersoner som kunne tenke seg å prøve livet i den norskfinske bygda i Varangerfjorden, har tatt kontakt.

– Av de som har meldt sin interesse for å låne huset finnes både de som har tilknytning til Finnmark og Bugøynes, men også personer fra helt andre deler av landet, samt England, Finland og Sverige, forteller Ulven som til vanlig selv bor i Sverige. Hun anslår at 6-7 av de som allerede har tatt kontakt er seriøse.

– Drømmen hadde vært om det kom en småbarnsfamilie som ville flytte inn, men drømmefamilien har ennå ikke meldt seg, røper hun. 

Inspirert av Finland

Bugøynes, Pykeijä, har i flere årtider hatt kallenavnet Pikku-Suomi -Lille Finland på grunn av sin nære tilknytning til vårt finske naboland, og fortsatt snakker flere av bygdefolket finsk og kvensk i det daglige. Anne forteller prøvebo-prosjektet hennes er inspirert etter prosjekt nettopp fra Finland der man tilbyr mennesker med IT-kompetanse blant annet gratis bolig og barnehageplass i tre måneder for å lokke folk med viktig kompetanse til å bosette seg.

– Det var en impulshandling som tok litt av, ler hun. 

– Men jeg vet at man har slitt med å få folk til å bli boende i Bugøynes, og siden jeg for tiden ikke har leieboere i huset mitt tenkte jeg at dette kunne bli en vinn-vinn situasjon på sikt, forteller hun.

Verdens vakreste sted

Anne sier at hun ikke tilbyr huset til låns for at noen skal komme dit på en gratis ferie. Hun er klar på at hun ønsker beboere som kunne tenke seg å slå seg ned i bygda over lengre tid, og gjerne yngre folk.

– Det har meldt seg noen som driver med kreative ting og som på grunn av pandemien har måtte jobbe mye hjemme, og nå ønsker de å prøve nye omgivelser. Noen av disse har allerede vært i Bugøynes og blitt forelsket i stedet, men det er også de som aldri har vært her oppe, forteller hun.

Hun mener bygda har mye å lokke med.

– Nå er jeg subjektiv, men Bugøynes er jo verdens vakreste sted, og her er det mange fine folk som vil ta deg godt i mot! Det er spesielt vakkert her om sommeren. I tillegg er selve bygda tettbygd, velholdt og fin, og det skjer mye positivt innen blant annet fiskeri her nå. Men utfordringa er nok å få folk til å bosette seg der, innrømmer hun.

Kunne du tenke deg å bo her gratis i tre måneder. (Foto: Privat)

Prioriteringsliste

I utgangspunktet tilbyr Anne noen å bo i huset hennes gratis i 3 måneder, og at man helst raskest mulig vil flytte inn.

– Det virker som om det er en del som har lyst til å komme hit i sommerhalvåret, så utfordringa nå blir å finne noen som kunne tenke seg å komme hit i januar-februar, konstaterer hun. 

Hun har allerede satt seg ned og laget en foreløpig prioriteringsliste over de som har vist sin interesse til nå, men fortsatt er det mulighet å søke. Anne har nemlig satt søknadsfrist 15. januar. 

– Jeg vil prioritere de som vil bidra med noe i bygda og som vil vurdere å flytte dit for en lengre periode. Kreative småbarnsfamilier er spesielt velkomne, sier hun.

– Hva syns du er det beste med Bugøynes?

– Det er et vakkert sted med sjøluft, trivelige folk og egen Bistro! Men selvsagt som på alle andre steder så er ikke alt bare idyll, og hvis noen spør så vil jeg trekke frem det positive men også prøve å være nøytral, sier hun ærlig.