– Vi har rukket å få en del erfaring med språkreir i barnehager og vet hva som virker, smiler Anna Kaisa Räisänen.
Fra venstre Räisänen, May Sissel Lund, Elisabeth Lyng og Grete Alise Nilima Monsen. Foto: Lill Vivian Hansen

 

Anna Kaisa Räisänen og muldvarpen skal lære barnehagebarna kvensk.

Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no

Pedagogisk leder i Furuly barnehage, May Sissel Lund, synes i alle fall det høres spennende ut at kvensk språk og kultur kan bli en del av det ungene får kjennskap til og lærer om i barnehagen.

Hun ser også mange områder der man kan skape bevissthet rundt det kvenske i hverdagen.
– Jeg stiller med åpne kort, sier Lund, som er invitert til Sisa kultursenter og Kvenstua for å møte Anna-Kaisa Räisänen.

Anna-Kaisa Räisänen, språkmedarbeider på Kainun Institutti – Kvensk Institutt i Børselv

Tilbyr språkkompetanse
Räisänen, språkmedarbeider på Kainun Institutti – Kvensk Institutt i Børselv, kom til Alta og Sisa for å tilby den kvenske språkkompetansen i Sisas arbeid med å løfte det kvenske i Alta. Hun snakker flytende kvensk og jobber med kvenske språkreir i barnehager både i Porsanger og i Nordreisa.
– Vi har rukket å få en del erfaring med språkreir i barnehager og vet hva som virker, smiler hun.

Bevissthet
Elisabeth Lyng og John Tore Martinsen på Sisa kultursenter tror det er lurt at kvensk legges inn i barnehagenes årshjul. I løpet av året vil det da jevnlig være aktiviteter som fremmer kvensk språk- og kultur i barnehagene. Dette kan være å lære seg enkle ord på kvensk, eventyr, sang, kunst, teater eller matlaging i tillegg til aktiviteter ute i naturen.

– Vi må ha det kvenske med på laget. Sisa har alltid vært flerkulturell og vi må ikke glemme vår egen kultur. Sisa vil ha med kvensk språk og kultur i sine aktiviteter og er god på barnehager, fastslår John Tore Martinsen, leder på Sisa kultursenter.

Furuly først ut
Allerede i april kommer Räisänen, og muldvarpen, tilbake til Alta for å gi de største ungene i Furuly barnehage en første smakebit på det kvenske språket.
– Vår erfaring er at interessen øker, bare vi kommer i gang. I Porsanger startet vi med 8 barn for snart to år siden. I dag er det 20 barn med i språkreiret, forteller Räisänen.