Musiker Kristin Mellem og komponist og organist Bjørn Andor Drage leverte en sterk konsert med kvenske salmer. (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

Det ble sterkt for mange å høre Kristin Mellem og Bjørn Andor Drage fremføre kvenske salmer i Skallelv kirke under minifestivalen Lyden av Skallelv.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Under festivalen ble sommerkonserten Matkalaulut: Kvenske sanger på reisen holdt i Skallelv kirke. Den brakte med seg tårer og minner blant de eldre, og ikke minst rikelig med gåsehud.

Kristin Mellem og Bjørn Andor Drage har reist rundt og samlet inn kvenske salmer, før de går i glemmeboka. De håpet på å finne rundt 100, men endte opp med rundt 250 kvenske salmer – som alle var i bruk.

Se også: Gamle salmer kan snart synges av alle

– En konsert og en halv.

På vei ut av kirken delte publikum sine personlige opplevelser av konserten med hverandre, og det var klart at den hadde vakt følelser i mange.

En eldre person måtte på et punkt forlate kirken midt under konserten, for følelsene ble for mye. Å kunne høre så vakre salmer framført med fiolin og orgel i kirka til den lille kvenske bygda må ha frembrakt dypt sittende minner hos dem som for ikke altfor lenge siden ble fornektet å tale sitt morsmål, og måtte forkaste sin kultur for en annens.

– Jeg er følelsesmessig utslitt, uttalte en annen dame idet hun tørket vekk tårene på vei ut kirkedøra.

Den lavtliggende midnattssola strålte fra skyfri himmel gjennom det gamle glasset i kirka, foruten et og annet fjernt hundebjeff lå bygda helt stille.

Alle sang med

Publikum fikk utdelt hefter med salmer som skulle fremføres, og det var flere ganger man hørte stemmene deres klinge gjennom kirka i det de ble invitert til å synge med.

Dette var en konsert de sent vil glemme.

Bildeserie under:

I49A4528
I49A4537
I49A4541
I49A4547
I49A4549redigert
I49A4561
I49A4568
I49A4596
previous arrow
next arrow