Om det blir denne typen musikk på festivalen vites ei, men musikk loves. I tillegg til fortellinger, teater og naturligvis vid anledning til å høre og eventuelt også prate meänkieli og finsk. (Illustrasjonsfoto: Lars Richard Olsen/Altaposten)

 

For alle med interesse for meänkieli og finsk.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Spørsmålet er likevel om smittesituasjonen gjør at Gällivare i Norrbotten i Sverige kan anbefales som reisemål, for språkinteresserte gjester fra Norge når minoritetsspråkfestivalen 2021 holdes. Festivalen holdes nemlig i nokså nær framtid,  fredag 3. og lørdag 4. september i år. Det blir en vurdering, spesielt i forhold til om man er dobbeltvaksinert eller ei. Les også denne saken:

Finland for tiden et enklere reisemål

Gällivare kommune er blant annet kjent for å være forvaltningsområde for meänkieli, dette i tillegg til å forvalte også finsk, lulesamisk og nordsamisk. Den forestående festivalen er til for alle som kjenner tilhørighet eller har interesse for nevnte språk.

«Gjennom musikk, fortellinger, håndverk, teater, mat og andre kulturinnslag løfter vi språkene og skaper en felles plattform for de språk som har blitt snakket i området i lang tid», heter det i en sak fra minoriet.se, hvor de lover mer detaljert festivalprogram senere i august.

Vi tar med at Gällivare heter Jällivaara på finsk, og nesten det samme på meänkieli; Jellivaara. Som et ytterligere kuriosa opplyser wikipedia at Gällivare også er senter for vestlæstadianismen. Blant annet arrangeres det årlig en «Gällivare julesamling», med deltagere fra Finland, Sverige, Norge, Canada, USA, og andre land. Gudstjenesten tolkes til engelsk og finsk.

Men først er det altså duket for minoritetsspråkfestival, med fortellinger og musikk og mye annet. Da kan det kanskje passe å lese om Nikolai Äystö Lindholm, en svensk musiker med forkjærlighet for Tornedalen og meänkieli, Norge og Kyläpeli. Og som etter en oppvekst i Stockholm bosatte seg i nettopp Gällivare:

Svenske med vaskebrett