Svenske Nikolai Äystö Lindholm er kjent fra landsbyspelet Kyläpeli i Nordreisa, i sommer var han også å se i Børselv i Finnmark sammen med den kvenske sanggruppa KvääniÄänii. Der bidrar han med musikk skapt på rare greier, som vaskebrett. (Foto: Arne Hauge)

 

Spiller en viktig rolle i koret.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Dette var første gang at jeg var med koret, og premieren ble en trivelig opplevelse. Jeg trives å jobbe med ideelle krefter i amatørsammenheng. Liker den kollektive prosessen, sier musiker Nikolai Äystö Lindholm, etter at han i sommer spilte en sentral rolle i den kvenske sanggruppa KvääniÄänii under deres konsert på Kipparifestivalen i Børselv. Der brukte den kreative musikeren blant annet vaskebrett og sauebjeller.

– Vaskebrett og bjeller hører helt naturlig med i et kvensk kor, bekrefter han.

Nikolai er født og oppvokst i Stockholm. For 5 år siden fant han kjærligheten i Tornedalen og flyttet til Gällivarri. Til daglig jobber han også med språk og språkopplæring i førskolen, fordi Gällivarri, ved siden av samisk, også er forvaltningsområde for finsk og meänkieli.

En annen person

– Jeg liker tornedalen, så vi får se om jeg i framtiden bosetter meg der. Rent geografisk ligger kanskje ikke Gällivarri i Tornedalen, men tilhører likevel kulturområdet, med musikken og meänkieli, sier kreative musikeren, som har mor fra Finland. Fra henne lærte han finsk. Meänkieli ble han kjent med for lenge siden gjennom folkemusikken. I dag skjønner han alt av meänkieli, men å snakke det selv, er verre.

Vanlig kjøkkenutstyr blir til musikk i hendene til Nikolai Äystö Lindholm. (Foto: Arne Hauge)

– Jeg kan fuskeprate, men å snakke meänkieli er som å bli en annen person. Språk og person er så nært koblet i hop, derfor syns jeg er vanskelig, sier han.

– Men i kvensk sammenheng i Norge er det vel kjekt å kunne?

– Ja, absolutt, men selv om jeg har plukket opp mye meänkieli, er kvensk ganske nytt for meg, sier han.

Mye i Nordreisa

Det er takket være Halti kvenkultursenter på Storslett at Nikolai ofte tar turen til Ruija og Nordreisa og i sommer også Børselv, for øvrig for første gang.

– Dette var første gang med KvääniÄänni, men ellers har jeg vært mye i Nordreisa, spesielt i forbindelse med deres landsbyspel Kyläpeli, sier han.

– Jeg har fått være med i en rekke ulike sammenhenger, og er er like glad hver gang jeg får sette meg i bilen og kjøre dit, sier Nikolai.

Går vi inn på Kultnett og leser, så finner vi at Nikolai Äystö Lindholm ganske riktig er en musiker uten uro for å prøve nye stiler og sammensetninger. Etter skolering i klassisk fagott har han begynt å finne en musikalsk identitet mer og mer dratt bort fra det notebundne klassiske. Og noe som heller handler om «svingete vaskebrett og sang, spesielt på finsk.»

Frilans musiker

I de senere år har Nikolai også gjort en del skuespillerinnsatser, og han holder konserter, forestillinger og plateinnspillinger rundt om i hele Nordkalotten, men også i resten av Norden og Europa. Han har jobbet som frilansmusiker siden 2012, men underviser også iblant for barn og unge, hovedsaklig med finsk og musikk som emner.

Noen eksempler på Nikolais kolleger og samarbeid er: Johan Airijoki och Malmfältens Rockklubb, The Original Swedish Arvika Blues Breakers, Daniel Wikslund, David Väyrynen och Marken, Øystein Fredriksen, Festibyn, og Evighetens Orkester.