Meänflaku betyr direkte oversatt «vårt flagg,» og vaier på sitt mest tallrike i dag 15. juli. (Foto: Svenske Tornedalingers Riksforbund – Tornionlaaksolaiset)

 

Til lykke med dagen alle tornedalinger.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

En tornedaling er enkelt sagt en person som nedstammer fra områdene langs Torne elv, og språket deres – meänkieli – snakkes i første rekke i seks kommuner nord i Sverige. I de egentlige Tornedalskommunene, som de omtales som. Haparanda, Övertorneå og Pajala samt Kiruna, Gällivare og Kalix.

Antallet språkbrukere i nevnte kommuner anslås til rundt 70 000, og i dag 15. juli feirer de sin egen dag, Meänmaan päivä. Den offisielle markeringen tar til om snaue to timer i form av en fellesfeiring med digital kafé.

– Vi feirer fra nord til sør, har Maja Mella opplyst i sakens anledning. Hun er virksomhetsleder i Svenske Tornedalingers Riksforbund – Tornionlaaksolaiset, og sier at dagen vil bli markert og feiret en rekke steder i Sverige, blant andre Pajala, Matarinki, Stockholm, Strängnäs med flere. Men som vi forstår, mye av feiringen skjer digitalt, på nettet via Zoom. Her vil også NKF leder Kai Petter Johansen dukke opp, har Mella latt oss vite.

Meänkieli ble tidligere kalt tornedalsfinsk, og er et finsk-ugrisk språk nært beslektet med finsk. Det var i år 2000 at meänkieli ble et av Sveriges offisielle minoritetsspråk. Her har du et par sitater om datoen og flagget, hentet fra minoritet.se:

«Hvorfor 15. juli? Vi har en bunnløs lengsel hjem, en lengsel etter røtter, stedet og familien. Vi feirer den i juli, for da inntreffer den fagreste tiden.»

«Om Meänflaku: Flagget er gult, hvitt og blått, dets navn uansett språk er Meänflaku. Fargene symboliserer en sommerblå himmel, den gula solen samt de vinterhvite viddene.»

«Meänflaku ble symbol for tornedalingere i 2013. Upphavsmannen er Herbert Wirlöf og flagget ble heist første gang i 2006. Meänflaku ble lansert av foreningen Meänmaa første gang 15. juli 2007.»

Den timelange digitale kafeen starter altså i dag, klokken 12, hvor vi fra programmet kan nevne at det blir tale ved Sveriges kultur- og demokratiminister Amanda Lind. Det blir tekstlesning, musikk, utdeling av kulturstipendier, samt bilder og stemmer fra tornedalinger fra ulike hold i landet. Det kreves ingen forhåndspåmelding, og dersom du trenger mer informasjon, får du det ved å ta kontakt på epost info@str-t.com.

Feiringen har ei lenke med tilhørende ID-nummer og passord, lenken finner du her:

Digital kafé – fellesfeiring av Tornedalingenes dag 2020