Henrik Madsen fra Peruna/Bergen er styremedlem i Kvääninuoret. (Skjermbilde Stortingets nett-tv)

 

Kvääninuoret: – Vi kan dessverre ikke fortsette å drive revitaliseringsarbeid på dugnad.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Det er positivt at regjeringen ser verdien av det Kvääniteatteri gjør, med sin formidling av kvensk kultur og det opplysningsarbeidet de gjør.

Slik innledet styremedlem i Kvääninuoret, Henrik Madsen, sin «tre minutter» under høringen av statsbudsjettet i Kontroll og forvaltningskomiteen i dag tidlig.

Les også: Ba Stortinget doble de kvenske postene

– Dessverre så stopper det opp der. Øyeblikkelig kan de summene som kvenene har fått virke som en grei økning. Men tar man i betraktning inflasjonen og lønns- og prisveksten, så holder det ikke.

– Aktiviteten innenfor det kvenske øker, men til tross for det ser vi ingen reell satsing på kvensk språk og kultur, framholdt Madsen.

Begrensede midler

Madsen kunne fortelle at Kvääninuoret, med sine vel 200 medlemmer, er en organisasjon med begrensede midler og som bærer et stort ansvar på sine skuldre.

– Oppdraget vårt er både å skape trygge rammer og aktiviteter for kvensk ungdom og unge voksne, men også forsørge revitalisering av et språk og en kultur som er forsøkt utryddet. Og det er ikke et enkelt arbeid, sa han.

– Det er utfordrende å engasjere unge kvener med så lite midler som vi har, og vi frykter at potensielle ressurspersoner snur seg i andre retninger når vi, grunnet våre økonomiske begrensninger, ikke kan tilby det de fortjener.

Les også: Slo et nytt slag for kvenene

– Videre frykter vi at de ressurspersonene vi har blir utbrent når det legges opp til at man skal jobbe 100 prosent på dugnad, gjerne ved siden av 100 prosent jobb og 100 prosent studier. Dette er veldig alvorlig. Det peker dessverre i retning av at regjeringen ikke har tatt signalene fra Sannhets- og forsoningskommisjonen rapport innover seg, sa bergenseren.

Egen post til ungdomsformål

Videre sa Madsen at Kvääninuoret savner et sterkere løft for kvensk språk, kvensk media og ungdomskultur, og at ungdomsorganisasjonen håper at regjeringen, samarbeidspartiene og opposisjonen kan finne sammen, ta anvar og komme med mer penger på bordet.

– Vi kan dessverre ikke lengre fortsette å drive revitaliseringsarbeid på dugnad, og vi håper dere som sitter på makta og pengesekken tar Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport på alvor.

– Kvenungdommen har mange ildsjeler, men som sagt, vi kan ikke leve på gode ord, luft og kjærlighet. Derfor mener vi det burde vært en egen post dedikert til ungdomsformål for nasjonale minoriteter. I tillegg så må kapittel 567 post 70 og 73 økes kraftig. For øvrig støtter vi kvenforbundets merknader, sa Madsen.

Det skriftlige høringsinnspillet kan leses her.

Les også:

Trekker seg: – Mangler det nødvendige overskuddet