Trygg Bernhard Jakola fra Vadsø historielag. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Neste arrangement i regi av evigunge Vadsø historielag er bokpresentasjon i hyggelige rammer.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg har rukket å lese boka, og syns den er veldig bra. Det er ei dramatisk bok, og selv om det er en roman, ligger det mye historiekunnskap i den.

Det sier Trygg Jakola, leder for Vadsø historielag. Et lag som stadig noe på gang. Som når de neste uke arrangerer bokpresentasjon på Varangertunet i Jakobselv. Mer presist onsdag 4. oktober fra klokka 18. Forfatteren heter Elin Hansen, og har selv bodd i området hvor Jakola har sitt liv og virke.

Fremmed i nytt land

– Elin bor i Bodø, men hun vokste opp her i Jakobselv og Vadsø. Hun var bevisst på at boka skulle være korrekt historisk, og har hatt mye kontakt med folk her oppe. Og vært på befaringer, sier Jakola.

Elin Hansen vokste opp i Jakobselv og Vadsø. Her er omslaget på romanen Fremmed. (Foto: Privat)

Det var den 26. august i år at romanen «Fremmed» kom ut. På Hansens eget forlag. Romanen handler om Laura som i 1842 kommer med sine døtre til Jakobselv. Hun flyttet fra Sodankylä i Finland. Jakola bekrefter at fortellingen har stor kvensk og norskfinsk interesse.

«Kven»

– Den går rett inn i vår historie. Jeg tror den får fram hvordan det var å komme hit på den tiden. Hun bruker også ordet kven i boka, blant annet da hovedpersonen kommer hit og møter noen norske som kaller henne for kven. Men da brukt som et skjellsord, nyanserer han.

Og sier han gleder seg ved det forhold at Hansens bok, sammen med bøkene fra Ingeborg Arvola og ekteparet Ragnhild Nilsen og Egil Børge Mikalsen, på kort tid er den tredje som forteller om dem som kom hit til Ruija.

Etter snart 50 år framstår historielaget i Vadsø stadig som stadig oppegående og aktive.

– Det har gått litt i bølger, men stort sett har vi vært et aktivt lag som har klart å holde det i gang gjennom lang tid. Det var en slik bølge på syttitallet, og interessen for Nord-Norge ga større interesse også for lokalhistorie. Veldig mange lokale lag ble stiftet da, sier Jakola, som i dag viser til samarbeid som en nøkkel til et langt lokallags-liv.

Et godt råd

– Det artige nå for tiden, er at mange tar kontakt og spør om vi kan arrangere det ene eller det andre. Enten vi alene eller i samarbeid. Vi foretrekker det siste, og synes slikt samarbeid er veldig bra og et godt råd til andre.

Et eksempel var da de nylig holdt 80-årsmarkering for en annen vadsøværing. En kar som brukes mye som guide på de mange vandringene i regi av historielaget.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på arrangementet for Einar Niemi. Meget gode taler. Vi holdt på i fem timer, og Einar så ut til å trives, oppsummerer lokalhistorie-entusiasten.

Les mer her: «Kollega einars bidrag til landsdelsens identitet og verdighet»

Vi tar med at det blir kulturelt innslag på Varangertunet, samt salg av kaffe, kaker og bok.