Det var onsdag 6. februar i år at folk strømmet til bibliotek i Alta, for å høre et sannhetens ord fra kommisjonen. (Foto: Arne Hauge)

 

Med sin ro og lune atmosfære er biblioteket et genialt sted for kvensk budskap og formidling.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Du kan låne, lytte, se og lære.

Vi har sett det før og erfarte det igjen da Sannhetskommisjonen besøkte Alta tidligere i februar i år; også for kvenske tema er biblioteket en perfekt arena for å høste og dele kunnskap. Kanskje har det å gjøre også med kvenenes sinnelag, det vet vi neppe, kvener på bibliotekbesøk har uansett trivdes som hånd i hanske hver gang.

Som regel får man seg også servert kaffe når biblioteket har foredrag og andre tilstelninger, eller te, og denne siste gangen da kommisjonen var på besøk, fikk man til og med koppen til odel og eie. Sannhetskoppen.

Bibliotekleder Sonja-Kristin Granaas i hyggelig passiar med Rune Sundelin og bibliotekmedarbeider John-Harald Skum. I bakgrunnen blir kommisjonsmedlem Ketil Zachariassen intervjuet av Rita Heitmann. (Foto: Arne Hauge)

Riktig nok har Alta bibliotek i motsetning til sin bibliotek-kollega i Nordreisa ennå ikke sett seg i stand til å skilte også på kvensk, men bortsett fra et slikt beklagelig faktum er det aller meste på plass.

Les Alta-ris her: Flere utgivelser kan bety behov for egen kvensk avdeling

Og Reisa-ros her: – Klart vi har egen kvensk avdeling

– Har du sett sånt? Utrolig smart system med de klappstolene i egen trillevogn, kommenterte en tilhører da plassene «rant over» foran foredragsholder Ketil Zachariassen fra Sannhetskommisjonen. Flere stoler ble på et blunk funnet fram, ingen dype chesterfieldstoler, men flere av de nevnte klappstolene. I alle fall i Alta kombinerer det moderne biblioteket på vellykket vis det uhøytidelige og praktiske med det høytidelige og dempete.

– Har vært her på biblioteket og hørt om det kvenske før også. Det var i fjor og jeg trives hver eneste gang. Bøkenes verden er fine rammer for det kvenske, bekreftet en besøkende overfor Ruijan Kaiku.

Liten grunn til å grue seg til neste gang, kan det oppsummeres.