Oddmund Løkensgard Hoel er ny statsråd i Støre-regjeringen. (kuva: Ilja C. Hendel)

 

Oddmund Løkensgard Hoel erstatter sin partifelle Sandra Borch som Forsknings- og høyere utdanningsminister.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Lavangsværingen Sandra Konstance Borch (Sp) fikk i går avskjed i nåde av Kongen i statsråd og er dermed ferdig som Forsknings- og høyere utdanningsminister i Støre-regjeringen.

Det framgår av en pressemelding på regjeringens nettside.

Borch ble tildelt ministerposten i august 2023, etter først å ha vært landbruks- og matminister fra 2021.

Gårdagens avskjed kommer som følge av at det før helgen ble avdekket plagiat i hennes ti år gamle masteroppgave i jus, noe som i etterkant er omtalt til gangs i de fleste riksaviser.

Kvenske aner

I en hilsen på Samefolkets dag i 2022 fra daværende landbruks- og matminister Borch, kom det fram at hun også har kvenske røtter:

Les også: Lavangen flagger for første gang

«Hjemkommunen min, Lavangen i Troms, har tre bjørkeblad i kommunevåpenet. Tre blad som symboliserer at kommunen har både samisk, kvensk og norsk bosetting», skrev hun.


Sandra Borch. (Kuva: Torbjørn Tandberg)

Videre skrev hun at «Det passer svært godt for meg og min familie. Går jeg tilbake noen slektsledd, finner jeg bånd til både samisk og kvensk kultur, og det er jeg veldig stolt av.»

Vet at skoen trykker

Mannen som kommer inn som Borchs arvtaker heter Oddmund Løkensgard Hoel (Sp). Han gjør et opprykk fra rollen som statssekretær i Kunnskapsdepartementet for nettopp Forsknings- og høyere utdanningsministeren.

Den nye statsråden er både historiker og språkforsker, og kan vise seg å bli en viktig mann for å løse mangelen på kvensk kompetanse i barnehager og skoler. Han er i alle fall godt kjent med problematikken:

Så sent som i november i fjor uttalte han, da som statssekretær, at universiteter og høgskoler er helt sentrale aktører for å få løst mangelen på kvensk og samisk kompetanse i barnehager og skoler.

Les også: Økt kvensk kompetanse: Pekte på to helt sentrale aktører

— Mangel på ansatte i barnehage og skole som behersker samisk er en stor utfordring, og enda større for kvensk, uttalte Hoel.

Uttalelsen kom under seminaret «Forsoning gjennom kunnskap» som Universitets- og høgskolerådet arrangerte på Universitetet i Oslo 31. oktober 2023, og ble først meldt av kunnskapsavisen Khrono.