Kvääniflaku/Kvenflagget skal i framtiden vaie utenfor rådhuset i Øvre Eiker kommune på Kvenfolkets dag. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Nok en kommune sør i landet har vedtatt å flagge med det kvenske flagget den 16. mars, og forslagsstilleren sier seg svært fornøyd med at hun fikk flertallet med seg.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

​Kommunestyret i Øvre Eiker kommune gikk i møte av 15. juni inn for at kommunen skal flagge på rådhuset på Kvenfolkets-, Samefolkets-, Rom- og Romanifolkets nasjonaldag. Når skogfinnene får skaffet seg et flagg, så skal det også flagges på deres dag. Det skriver kommunen i en nyhetssak på sin hjemmeside.

Initiativet til saken kom som et representantforslag fra Kaja Hilleren (SV) til kommunestyret. Det ble en lang diskusjon rundt flagging fra offentlige bygg hvor Kristelig folkeparti var blant dem som gikk imot forslaget. Senterpartiet og Fremskrittspartiet hadde fristilt sine representanter til å stemme etter egen overbevisning, så deres representanter var delt. Både Høyre, Venstre, Miljøpartiet de grønne og Arbeiderpartiet støttet Hillerens forslag, som fikk flertall i kommunestyret med 29 mot 8 stemmer.

Kaja Hilleren (22) tok initiativ til flagging og fikk med seg flertallet i kommunestyret. (Kuva: Radka Nikolova)

– Et veldig viktig vedtak

Ruijan Kaiku har snakket med en veldig glad forslagsstiller, Kaja Hilleren (22), som sier seg svært fornøyd med vedtaket i kommunestyret. Hun mener at dette er et veldig viktig vedtak:

– Jeg var veldig spent på om jeg skulle få med meg flertallet. Det fikk jeg heldigvis og ble utrolig glad for det. Jeg synes dette er viktig, fordi kommunen bør ta en rolle i å løfte våre minoriteter, særlig med tanke på hvordan gruppene gjennom tiden har blitt behandlet av staten. De har vært utsatt for voldsomme overgrep, sier hun.

Les også: Et flertall av kommunene i Troms og Finnmark unnlater å flagge på Kvenfolkets dag

– Fortsatt i dag kan gruppene oppleve å bli hetset, og jeg tror kunnskapsmangel i samfunnet kan være en av årsakene. Ved å flagge på denne måten kan kommunen bidra til synlighet og at flere blir interessert i å lære mer, sier Hilleren.

Ordfører i Øvre Eiker, Knut Kvale (SP), håper vedtaket  skal bli godt mottatt.

– Dette er jo en måte å vise forståelse ovenfor minoritetene fra kommunens side, og jeg håper det vil bli positivt mottatt hos de gruppene det gjelder, sier han.

– Er det lov å spørre hva ordføreren selv stemte?

– Jeg støttet forslaget, sier Kvale.

– En fantastisk nyhet

Leder i Norske Kvener Ytre Oslofjord – Ruijan Kväänit Ulko Oslovuonon, Unni Elisabeth Huru, applauderer vedtaket. Foreningen hun leder har siden oppstarten jobbet hardt med å få kommuner i området Horten og omegn til å flagge med kvenflagget, men hun bedyrer imidlertid at foreningen ikke har noe med saken i Øvre Eiker å gjøre.

– Dette er en fantastisk nyhet. For kvenene i Øvre Eiker, men også for kvener som bor rundt omkring i landet. All ære til kommunestyret som har vedtatt flagging for nasjonale minoriteter og urfolk, og til den som har tatt initiativet. Dette er med på å løfte oss ut av skyggelandet og inn der vi høre hjemme, blant resten av befolkningen. Norge er tuftet på mange folk og har vært flerkulturelt fra start, det har bare ikke vært vektlagt og bygd videre på, sier hun

Les også: Enstemmig Horten kommune

– Vi har ikke snakket med noen i Øvre Eiker, men er nokså sikre på at vi i Norske kvener Ytre Oslofjord har bidratt til at saken er tatt opp, så for oss er dette en delseier. At Øvre Eiker, i likhet med Horten, har sørget for at andre nasjonale minoriteter skal slippe det krafttaket vi har tatt er noe vi er utrolig glade for. For i grunnen er dette majoritetssamfunnets ansvar, ikke de gruppene som har vært utsatt for diskriminering, sier Huru.