Erlend Skjetne har skrevet dikt inspirert av sin tid i Finnmark. (Foto: Leikny Havik Skjærseth)

 

Erlend ute med bok.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Naturligvis er jeg glad for at forlaget takket ja. Det er et nåløye å bli antatt, sier nybakt forfatter Erlend Skjetne fra Melhus i Trøndelag. Skjetne har før sendt inn manuskripter uten at det har gått veien, og sier at det slik sett var en milepæl å bli antatt.

– Jeg har en drøm om å skrive flere bøker, og dette vil kanskje gjøre det noe lettere å få gjennom ting senere. Og kanskje kan jeg etter hvert få mer økonomisk utkomme av skrivingen, og dermed mer tid til å skrive, sier debutanten.

Peker på presten

Foruten å være medlem i Norske kvener Midt-Norge, har Erlend Skjetne gjort seg bemerket i kvenske kretser som foredragsholder om Lars Levi Læstadius. Diktsamlingen «Skare» er ei poetisk tematisering over mennesker og natur med inspirasjon hentet fra forfatterens tid i Finnmark, og boken inneholder da faktisk også ett dikt som på poetiserende vis omhandler den berømte presten.

– Jeg tror bestemt at det skal gå an å skjønne at dette diktet peker på eller handler om Læstadius, men det må leseren selv forsøke å finne ut av. Dikt skal gjerne være slik at man må gruble, sier Skjetne.

Finnmark ga næring

Selv om diktsamlingen er lagt til et nordlig landskap med erfaringer blant annet fra Erlends tid i Lakselv, er den heller ingen ensidig skjønnmaling av landsdelen og vårt nordligste fylke.

– Men det er riktig at Finnmark ga næring til boka, og at den har mange referanser til natur og naturfenomener og myter og forestillinger om naturen. Sånn sett er det ei bok å like også for dem som ikke har diktsamlinger som sitt førstevalg i bokhylla, sier forfatteren. Her fra pressemeldingen i anledning den nylige utgivelsen, for øvrig på Flamme forlag:

«Eit gamalt, fråflytt hus, i stilla mellom glitrande snøskavlar. Her faldar handlinga i dikta seg ut, mellom eit mannleg eg og eit kvinneleg du. Dei finn nøkkelen under matta og låser opp, måkar snø frå gardsplassen, bur seg på å leva i lag.» Her ser du et eksempel, i diktet «Ætt.»

Diktsamlingen er Erlend Skjetnes første bok, utgitt på Flamme forlag (2019).

Ætt

Augo dine er fanga fuglar.

Du lever i fluktplanar,
men stoler ikkje på
at dei vil kunne bera deg.

Enn så lenge blir du her
i stilla hjå meg.

Om diktsamlingen heter det som nevnt at den er sterkt inspirert av ei tid da forfatteren bodde i Finnmark. Boka meldes å handle om ensomhet og tosomhet, og om det å leve tett på en mektig natur, hvor «den lågmælte kjærleikshistoria låner stoff frå eit vidstrekt landskap av samiske og kvenske mytar og førestillingar.»

Vi tar med at Erlend Skjetne arbeider med språk også i det daglige, han jobber med norskopplæring for flyktninger.

Les også: – Han var en veldig positiv kraft