Kuva: Erik Thallaug

 

Er du i Oslo den 16. mars? Da bør du ikke gå glipp av dette.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

På Kvenfolkets dag den 16. mars inviterer Deichman Bjørvika i Oslo til en festkveld som er gratis og åpen for alle; «både for deg som identifiserer deg som kven, er en alliert eller som er nysgjerrig og vil lære mer om kvener og kvensk kultur», som de skriver i arrangementsinformasjonen.

Det skal godt gjøres å beskylde Deichman Bjørvika for å ha ligget på latsiden når det fyldige festprogrammet skulle settes sammen. På talelisten finner vi både forbundsleder Kai Petter Johansen i Norske kveners forbund og direktør Kristin Danielsen i Kulturdirektoratet. Direktoratet forvalter de nasjonale kvenmidlene på vegne av Kommunal- og distriktsdepartementet.

Les også: Kvenfolkets dag 2023: Landsdekkende oversikt

Frita Virtanen er til stede for å synge den kvenske nasjonalsangen «Hyvän illan», i tillegg til egne låter, mens DJ Saunasatan (Kjertsti Feldt Anfinnsen) kommer til å snurre plater både før og etter hovedprogrammet.


Frida Virtanen, her i forbindelse med «Kvensk camp» i Nordreisa for om lag ett år siden. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Skuespiller og teatersjef ved Kvääniteatteri, Frank Jørstad, er også på plass. Denne gangen med en monolog fra den velomtalte forestillinga «Näkymätön kansa – Det usynlige folket.» Forestillinga er for øvrig ført i pennen av Jørstad selv, i tospann med Teodor Jansson.

Les og lytt: Ruijan Radio: Hva hadde Janson og Jørstad i tankene?

Og som om ikke det var nok, så vil språkviter Pål Kristian Eriksen, billedkunstner og avtroppende Kvääninuoret-leder Åsne Kummeneje Mellem og forfatter M. Seppola Simonsen ha en samtale som har fått tittelen «Hvordan holde liv i et utdøende språk?»

Det var NRK kvääni som først omtalte saken.