Bildet viser skolekonkurransen i samarbeidet med brettspillet New Amigos i Tyskland. (Illustrasjonsfoto: New Amigos/Bundescup)

 

Lakki Patey mener både staten og næringslivet må trå til for å få fart på læringen av kvensk, og han tilbyr en enkel løsning.

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Gründeren bak språkspillet New Amigos Lakki Patey advarte nylig mot å rette på hverandre når vi lærer kvensk.

– Folk vil hjelpe til, men når man irettesetter mister mottakeren selvtilliten, lysten og motivasjonen. Det å fokusere på perfeksjon, spesielt for truede språk, kan være veldig ødeleggende, sa Patey.

Lakki Patey. Musiker og skaper av spillet New Amigos. (Foto: privat)

Les mer her: – Å snakke kvensk krever mye – da er all motstand veldig farlig

Ros og oppmuntring er bedre, mener Patey. Han tror motivasjonen til å lære truede språk vil øke betraktelig dersom flere hadde konkrete mål og fine premier å strekke seg etter. Konkurranser i regi av lokale bedrifter mener han er nøkkelen.

– Konseptet finnes

Han peker spesifikt på en rekke konsepter i Europa hvor land samarbeider for å lære hverandre språket i skolen. «Bundescup» er en skolekonkurranse som holdes hvert år i Tyskland, Østerrike, Sveits og Russland. Konkurransen har pågått siden 2007, med en gratis reise som hovedpremie.

– Konseptet finnes. Det er bare å tilrettelegge det for kvenske forhold. Hvem som helst kan lære seg språk på et A1-nivå på kun noen få uker. Noe å strekke seg etter kan være en god motivasjon, og ikke minst være med på å anerkjenne at språket har en verdi for andre enn deg selv.

Laget som vinner i Bundescupen får en ukes rundtur i Russland for seg og sin lærer. (Foto: Bundescup/New Amigos)

Han håper den norske stat kan hjelpe til, men mest av alt tror han det lokale næringslivet må på banen. Han understreker at det trenger ikke være store flotte ting i premie, men nok til å gi små doser av motivasjon.

– Gavekort kan for mange være nok til å gi det lille ekstra, og koster ikke nødvendigvis bedriften så mye. Hvis man hadde fått til et sånt type spleiselag hvor alle er med på å bringe disse unike kulturene videre til neste generasjon, vil vi vise at vi støtter de som er villige til å lære et språk. Det er av alles interesse.

Allerede i gang

Gjennom spillappen New Amigos tilbys det nå sertifikat på ulike nivå i språk, hvor Kvensk Institutt også tilbyr en pengepremie til en av dem som tar et sertifikat i kvensk innen 1. april. Slike insentiver ser man verden over, og de er effektive, mener Patey.

– Det tenker jeg er en veldig bra måte å stimulere disse språkene til å bli populære blant ungdom. Målet må jo være å få ungdom til å interessere seg og bli stolt over egen kultur, mener Patey.