Universitetet i Tromsø gleder seg til å ønske høstens nye studenter velkommen. (Illustrasjonsfoto: Pål Vegard Eriksen)

 

Interessen for å lære seg kvensk har økt kraftig siden forrige opptak.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Samordna opptak har offentliggjort søkertallene for årets nye studentkull, og det blir da tydelig at kvenske studier på UiT har fått rekordmange søkere i år.

Til årsstudiet i kvensk fikk universitetet 46 søkere, og til bacheloren i kvensk og finsk fikk de 31 søkere. Sammenlignet med tall fra 2019 som viste 29 søkere og fra 2020 som viste at 24 søkte på kvensk og finsk på UiT, så ser man en tydelig økning i interessen for det kvenske språket.

– Vi har hatt veldig få studenter gjennom mange år så dette er egentlig sensasjonelle tall, sier instituttleder Cathrine Theodorsen til NRK Kveeni som tidligere omtalte saken.

Vi har tidligere snakket med Kristine Jonas som gleder seg til å begynne å studere det kvenske språket fra august av. Planen hennes var egentlig å starte på studiet i 2021, men erfarte da at det kun var opptak annethvert år. Det skulle da vært mulig å søke våren 2022, med oppstart høsten samme året, men universitetet utsatte imidlertid opptaket med et år.

– Jeg gleder meg veldig til å begynne å studere dette. Jeg har lyst til å jobbe med språket, og å ta det tilbake, så det er veldig bra at studiet starter opp igjen nå, sa Jonas til oss da vi snakket med henne.

Les også: Åpner opptak for nye studenter