Selv om «Mamma si pia» er den tredje og siste boka i trilogien, så er det slettes ikke sikkert at Maureen vil la være å skrive flere bøker. (Kuva: Anastasiya Witte-Strifeldt)

 

Den siste boka i trilogien «Barndomsminner fra Magerøya» er nå gitt ut.

 

Anastasiya Witte-Strifeldt
Altaposten

 

Saken ble først publisert i Altaposten.

Etter å ha innsett at hun selv er kvensk, og etter å ha innsett hvor lite kvensk litteratur det egentlig finnes, bestemte Maureen Bjerkan Olsen seg for å skrive bok, på kvensk. En bok ble til to, og til slutt ble det trilogi.

– Trilogien handler om 1970 til 1980-tallet, om å vokse opp på den tiden. Vi hadde jo en litt annen oppvekst, det var ganske fritt når vi sprang ut døra, forteller Maureen.

Alle som gikk ut sammen, skulle komme inn sammen, også måtte man passe på å ikke havnet i vannet så man kunne drukne.

Les også: Oppfølger fra barndommen: –  Jeg har en veldig typisk kvensk oppvekst fra den tiden

– Det ble et veldig godt samhold mellom ungene, vi passet på hverandre, sørget for at ingen druknet, og at alle kommer hjem, forteller hun lattermildt.

Parallelltekst og lokale illustrasjoner

I tillegg til å være en trilogi om egen oppvekst, så skal bokserien gjøre det litt lettere å lære kvensk.

– Jeg visste av erfaring at om du har parallelltekst så er det enklere å lære et språk, det har jeg selv brukt til å lære spansk. Men da måtte jeg bla om for å lese begge språkene. Istedenfor at man må bla om, så har vi både norsk og kvensk på samme side, forteller Maureen mens hun viser fram en av boksidene.

Hver bok består av ti historier, og til hver historie er det to illustrasjoner. Illustrasjonene er laget av Wilfred Hildonen, mens Eira Söderholm har oversatt bøkene til kvensk.

– På den tredje boka som heter «Mamma si pia» er det en illustrasjon av min mor, meg, sjæferen Rex og katten vår Lizken, på baksiden er det faren min som står og kauker etter måsen. Han har sløyd fesk, så kommer de og spiser slog, så det er en veldig personlig forside, og bok, forteller Maureen.

Tok en time

Det har blitt trykket opp 400 eksemplarer av hver av bøkene i trilogien.

– Det tok en time fra jeg fikk levert en palle med den siste boka, til den første var solgt.

Kjøperen hadde allerede kjøpt og lest de to første bøkene, og ventet i lengre tid på den tredje. Kanskje den ivrige leseren en gang får kjøpt en fjerde bok? Selv om trilogien er over, så tror ikke Maureen at hun vil gi seg som forfatter med det første.

– Det surrer litt planer om en ny bok. Det er det som er problemet, jeg fikk høre det fra en forfatter, først skriver du ei eller to bøker, så er det vanskelig å slutte, sier hun lattermildt.

Vi tar med at Maureen Bjerkan Olsen også er freelancer i Ruijan Kaiku.