Den kvenske festivalsommeren starter med den eldste festivalen av dem alle. Årets Paaskiviikko tjyvstarter allerede 1. juni. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Over ni dager og på tvers av seks kommuner: Det er klart for den 19. utgaven av Paaskiviikko. Her får du oversikten over hva som skal skje.
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
– Folk kan bare glede seg.
Det sier kulturarbeider Malin Vollstad fra Halti kvenkultursenter foran den 19. utgaven av Paaskiviikko. I år arrangeres de kvenske kulturdagene i Nord-Troms i tidsrommet 2. til 8. juni.
– Vi er fornøyde med programmet og synes vi har fått inn veldig gode artister i år.
Festivalen startet opp i Raisi/Nordreisa i 2007, og har siden 2010 hatt arrangementer også i Yykeä/Lyngen, Omasvuono/Storfjord, Kaivuono/Kåfjord, Kierua/Skjervøy og Naavuono/Kvænangen, som alle er medeiere i Halti kvenkultursenter IKS, og slik blir det også i år.
– Det er et fint samarbeid med alle kommunene. De er framoverlente og kommer med gode forslag, og det er gøy å se hvordan de gjør arrangementene til sine egne, sier hun.
Malin Vollstad. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Tjyvstarter med buss
Selv om festivalen starter mandag 2. juni, er det lagt opp til en tjyvstart allerede dagen i forkant.
– Søndag 1. juni blir det busstur med Aud-Kirsti Pedersen som guide, med fokus på kvenske stedsnavn langs hele ruta.
Les også: Ingen ansatte med kvenskspråklig kompetanse
Det blir avgang fra Vuosvankka/Furuflaten, før ferden går via Yykeänperä/Skibotn til Kilpisjärvi i Finland.
– Det koster 500 kroner og inkluderer mat på Kilpis, der deltakerne kan spise og kose seg. Påmelding gjøres til kvenkultursenteret per e-post, sier Vollstad.
Samtale rundt bålet
Mandag 2. juni er i all hovedsak forbeholdt Skjervøy. På dagtid blir det skolekonsert for ungdomstrinnet med sanger og låtforfatter Klara Pasma fra Tornedalen, samtidig som Egon Fredriksson og Gun Olofsson viser forestillingen «Vinterresan» for småtrinnet.
Senere samme dag er det rigget for et familiearrangement ved Eidevannet – som eventuelt flyttes inn til Kiilgården om været er dårlig. Her blir det bålsamtale om kvener og identitet på Skjervøy, samt barneaktiviteter og konsert med henholdsvis Pasma, og Fredriksson og Olofsson.
– Oppvekst- og kultursjef Svenn Torneus og ordfører Ørjan Albrigtsen er blant de som skal delta i bålsamtalen. Konseptet er likevel at hvem som helst kan komme og skravle. Og så er redaktør i lokalavisa Framtid i nord, Kjetil Martesønn Skog, hentet inn som ordstyrer, sier Vollstad.
Skjervøy-ordfører Ørjan Albrigtsen. Her ikledd sin Seppälä-genser i forbindelse med arrangementet «500 år med kvensk bosetting.» (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Samme dag arrangeres det slektforskerkurs i Storfjord kommune, i Yykeänperä/Skibotn, ved Laila Lanes fra Slekt og Data Nord.
Alle elever
Dagen etter, på tirsdagen, er det Kåfjord som står i fokus. Først arrangeres det et skolearrangement i samarbeid med Kåfjord bibliotek.
– Det blir en helkvensk dag på kultursenteret i Olderdalen for alle elever i kommunen, med ulike stasjoner underveis, opplyser kulturarbeideren.
Også hit kommer Egon Fredriksson og Gun Olofsson med barneforestillinga «Vinterresan», i tillegg blir det opplegg med blant andre Klara Pasma og Anna-Kaisa Räisänen.
Anna-Kaisa Räisänen har mange foredrag som skal forberedes inn mot årets Paaskiviikko. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
På kvelden blir det «voksenarrangement» i form av en kulturkveld, der den samme Räisänen skal holde foredraget «Kvensk språk i Kåfjord» og den samme Pasma spiller konsert, også dette på kultursenteret.
Samme dag arrangeres det slektforskerkurs i nabokommunen Storfjord, denne gangen på Hattu/Hatteng, men fortsatt ved Laila Lanes fra Slekt og Data Nord.
Kvensk-, finsk- og samiskelever fra Nord-Troms, som er på språkleir på Elvevoll, får også besøk av forestillingan «Vinterresan» denne dagen.
Familiearrangement
På dagtid onsdag skal Klara Pasma gjøre skolekonsert på Nord-Troms videregående skole på Hansinkenttä/Storslett, mens «Vinterresan» vises for barn på Moan skole.
På kvelden er det duket for ny kulturkveld, denne gangen på Kvænangsbotn grendehus, der Anna-Kaisa Räisänen holder foredraget «Kvensk språk i Kvænangen» og Klara Pasma spiller konsert.
Samme kveld er det lagt opp til familiearrangement på Yykeänmuotka/Lyngseidet.
– Vi har kalt det «Kultur i parken» og det blir noe á la det samme som på Skjervøy, med aktiviteter for barn, konsert og bålsamtale, sier Vollstad.
Les også: Lyngen-ordfører: – Mine forfedre kom fra Tornedalen
Denne gangen er det konsert med forannevnte Fredriksson og Olofsson, mens tidligere NRK kvääni-journalist Laila Lanes er ordstyrer under bålsamtalen om kvener og identitet i Lyngen.
To seminardager
Når vi skriver torsdag 5. juni tar Klara Pasma turen til Lyngen, der hun skal holde skolekonsert for ungdomstrinnet på Eidebakken skole på dagtid, samtidig som «Vinterresan» vises for småtrinnet.
På ettermiddagen er det duket for seminar om arkitektur og identitet. Det skjer på Halti i Nordreisa fra klokken 17, og er i regi av den kvenske arkitekten Hallstein Guthu, som flere ganger er omtalt i Ruijan Kaiku.
I Storfjord kommune blir det kulturkveld på Møteplassen, og som i Kåfjord og Kvænangen blir det foredrag med Anna-Kaisa Räisänen, denne gangen om «Kvensk språk i Storfjord», og konsert med Klara Pasma, samt Egon Fredriksson og Gun Olofsson.
Også Klara Pasma er «overalt» under de kvenske kulturdagene. (Kuva: Johanna Funck)
Dagen derpå, fredag, går hele dagen med til det årlige Kvenseminaret som avholdes i regi av Troms fylkeskommune og Halti kvenkultursenter. Også det finner sted på Halti.
– Vi er glade for at vi har Kvenseminaret i år også. Det er artig at fylkeksommunen har gitt oss den tillitten, og vi har hatt et fint samarbeid med dem både i år og i fjor, uttaler Vollstad.
På kvelden, etter Kvenseminaret, er det rigget for dobbeltkonsert på Halti kulturscene med gruppa Hillaviik, som består av fem musikere som alle har sin tilhørighet i Norrbotten i Nord-Sverige, og med artisten Nano bey fra Alattio/Alta, eller Thea Thomassen som hun egentlig heter.
Markedsdag
I år som i fjor blir det Paaskimarked på Høeghvollen i Rässikäinen/Sørkjosen på lørdagen. Det skjer fra klokken 10 til 15.
Dette gikk arrangørene ut med allerede i slutten av februar, der de åpnet for muligheten for bodplass for de som ønsker det, og da hovedsaklig for de som vil selge husflid og håndtverk, matprodukter, snurrepiperier og gjenbruk.
«Kvensk eller lokalt blir satt ekstra pris på», het det i utlysningen, som for øvrig har påmeldingsfrist satt til 23. mai.
Les også: Armbånd, luksus og spikking på festivalmarkedet
I tillegg til salgsboder, blir det et arrangement for ungdom i regi av forannevnte Thea Thomassen (Nano bey) og Anna-Kaisa Räisänen, kan Vollstad opplyse.
– Det er en workshop om kvensk musikk. Et interessant og viktig prosjekt, sier hun.
Musikk blir det også, og til markedet kommer den Porsanger-baserte Aaret duo, bestående av musikerne Gro Raattama og Jani Suvanto. De skriver ny musikk med kvensk språk og tematikk i tekstene, og spiller også tradisjonelle sanger og danseslåtter fra Finnmark.
På kvelden, etter markedsdagens slutt, holder Anna-Kaisa Räisänen foredraget «Kvensk språk i Nordreisa» på Halti kulturscene.
Smelter sakte
Tradisjon tro har Paaskiviikko gjennom årenes løp blitt avsluttet på søndag med kvensk-norsk gudstjeneste, samt kulturdag på ærverdige Kuivakoski/Tørfoss kvengård i Raisinvankka/Reisadalen.
– I år sammenfaller denne dagen med pinsehelg, så gudstjenesten flyttes innendørs til Nordreisa kirke, sier Vollstad.
Det gjenstår å se om det blir nystekte steinovnsbrød og rømmegrøt med spekemat på Tørfoss kvengård i år. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Søndagen avsluttes med den tradisjonsrike kulturdagen på Tørfoss, i samarbeid med Nord-Troms museum, men denne gang med et aldri så lite forbehold:
– Snøen smelter sakte og langtidsvarselet er så som så. Vi må vente litt til og se an situasjonen.