Kultursjef i Alta kommune, Tor Helge Reinsnes Moen, holdt innlegg på første dag under fylkeskommunens forsoningskonferanse i begynnelsen av november. (Skjermbilde fra Troms og Finnmark fylkeskommunes nettsending)

 

Kultursjefen i Alta erkjenner at kommunen er baktung når det gjelder kvenske tilbud, men er stolt av at et kvensk språksenter er på plass.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Det var en forglemmelse, og tiden rant ut.

Det sier kultursjef i Alta kommune/Alattion komuuni, Tor Helge Reinsnes Moen, per telefon til Ruijan Kaiku.

– Alta kommune har styrelederen i teateret (Tommy Berg, journ. anm.), og teatersjef Frank Jørstad satt jo der og hørte på meg og allting, sukker Moen.

Det handler om et innlegg han holdt under Troms og Finnmark  fylkeskommunes konferanse «Sannhet og forsoning i Troms og Finnmark – veien videre», som gikk av stabelen i Tromsø den 1. og 2. november, der han glemte å nevne både teateret og kommunens medeierskap i det.

Alta kommune ble i 2022, som en av tre kommunale eiere, medeier i det da nystiftede Kvääniteatteri AS. Da Ruijan Kaiku la merke til at Moen ikke omtalte dette, så vi oss nødt til å ta en telefon i etterkant.

Ingen høye gjerder

Alta kommune var, sammen med kommunene Tromsø og Kåfjord, utfordret av fylkeskommunen til å si litt om hvordan de jobber og til å komme med sine perspektiver på funnene i rapporten til Sannhets og forsoningskommisjonen.

Les også: Roste kvenforeninga for innsatsen

– Den politiske ledelsen er enige om at videreføring og styrking av eksisterende tiltak kommer til å være viktig i Alta kommune, sa Kultursjefen under konferansen.

Han meddelte at Alta kommune har lyktes med et helhetlig samisk språktilbud, men trakk også fram utfordringer:

– Vi har ikke nok samisktalende kompetanse, sa han, og la til at de sliter med å få tak i samisktalende barnehagelærere og lærere.

Moen kunne videre fortelle at Alta kommune bygger ny grunnskole og at det går mot en egen samisk avdeling på denne, noe som høstet applaus blant tilhørerne på konferansen.

– Og så skal jeg hilse fra ordføreren å si at det ikke blir noen gjerder i mellom den og resten av skolen, spøkte han. Et lite stikk i retning nabokommunen Porsanger, der høye gjerder mellom samisk, norsk og kvensk barnehageavdeling i en framtidig barnehage har vært tema den siste tiden.

Les også: – Mangler møteplass for den kvenske befolkningen

Kultursjefen sa også at Alta kommune, i likhet med Tromsø, har en samarbeidsavtale med Sametinget:

– Det innebærer blant annet årlige dialogmøter på politisk nivå, men også der skolefolk møter skolefolk, kulturavdeling møter kulturfolk og så videre, sa han.

Moen sa at unge samer er stolte og fornøyde med oppveksten og tilbudene i Alta, og at trakassering ikke var et kjent problem hos dem.

Stolt av kvensk språksenter

Et godt stykke ute i innlegget kom kultursjefen også til å nevne det kvenske:

– Vi har nettopp fått et kvensk språksenter i Alta, og det er vi veldig stolt av, sa han.

–  Det er selvfølgelig det kvenske miljøet, med kvenforeninga i spissen, som har jobbet det fram. Men det er Alta kommune som eier det fullt og helt.

Les også: Nå er Erkheikki på plass i Alattio

Slik behøver det ikke å være i all overskuelig framtid, i alle fall om kommunen får viljen sin.

– I framtiden håper vi, fra kommunens side, at vi blir en deleier, og at det kvenske miljøet driver senteret og er hovedeier, sa Moen.

Baktung på kvenkultur

– Det samiske er åpenbart en viktig del av kulturlivet i Alta, sa kultursjefen, etter å ha fortalt om flere samiske kulturtilbud i Nordlysbyen.

Han trakk blant annet fram Borealis vinterfestival, der han selv gjennom mange år, med unntak av et par, har hatt produsentansvar for åpningsseremonien. Dette i kraft av sin rolle i kommunen.

– Jeg fikk nesten juling av politikerne da jeg for 17-18 år siden hadde den første samiske artisten på åpningen av Borealis vinterfestival. Det skulle vi ikke ha i Alta. I dag ville øvrigheta og befolkninga reagert på samme måte dersom det ikke var noe samisk der, sa Moen.

Kultursjefen erkjente imidlertid at Alta er baktung når det gjelder kvenske tilbud:

– Jeg tror vi har mye å jobbe med enda i forhold til det kvenske. Og mer bevisstgjøring og jobbing i forhold til det og kulturlivet. Her er masse mere jobbe å gjøre, sa Moen.

Kvensk scenekulisse

I den nevnte telefonsamtalen med Moen, nyttet Ruijan Kaiku også høvet til å spørre om det noen ganger hadde vært kvenske artister på åpningen av Borealis vinterfestival.

– Jeg skulle ønske jeg kunne si at vi hadde hatt mange kvenske artister der, sier han til Ruijan Kaiku.

– Men, i fjor hadde vi en isskulptur av det kvenske flagget som scenekulisse, sier Moen.