Katriina Pedersen vant prisen «Årets kven» for 2021. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

«Årets kven»-vinner Katriina Pedersen forteller om et hektisk og opplevelsesrikt år i 2021, til tross for pandemien. Prisen deler hun gjerne med de som gjør de usynlige jobbene innenfor det kvenske.

 

Pål Vegard Eriksen / Frank Halvorsen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Den 16. mars ble «Årets kven» offentliggjort. Det var Katriina Pedersen, som til daglig arbeider ved Kvænangen språksenter, som trakk det lengste strået.

Les også: «En god ambassadør for kvenene og en verdig vinner»

I Ruijan Radios 102. sending tok programleder Frank Halvorsen en prat med Pedersen, som sa hun syntes det var artig å få prisen.

– Det var overraskende, men veldig stas. Jeg har fått mange gratulasjoner, også fra uventede steder, så det er åpenbart en pris som har blitt lagt merke til, sier hun.

Plass til lite annet

Pedersen forteller at 2021 har vært et år veldig aktivt år for hennes egen del, og sier at koronasituasjonen slett ikke satte noen demper på arbeidet.

– Akkurat i 2021 har jeg jobbet ufattelig mye med det kvenske, det er mye som har skjedd, og nesten så det ikke var plass til andre ting i livet. Det har vært ufattelig mye å gjøre, sier hun.

Les også: Kvenske morsomheter på Eides språksjåv

–  Man skulle tro at koronasituasjonen satte en demper på det kvenske arbeidet, men tvert imot, det skjedde veldig mye som kanskje ikke er så synlig for verden der ute. Når lettelsene kom tok man liksom igjen ting som man ikke hadde fått gjort på to år. Plutselig fikk man gjennomført ting man hadde planlagt lenge, sier Pedersen og beskriver det hun omtaler som en vanvittig arbeidsmengde.

Show med sjåv

Pedersen trekker fram Young Arctic Artists, et samarbeid med Laplands kunstnerforbund, som noe av det artigste hun var involvert i forhenværende år.

– Her ble unge arktiske kunstnere, men også kvenske kunstnere, løftet fram. Det var også veldig morsomt å være på Eides språksjåv på NRK, i tillegg til åpningen av det nye museumsbygget i Vadsø, sier hun.

Les også: Hva har Katriina, Astrid Serine, Jens og Tomi til felles?

Vinneren sier at hun ikke gjør alt alene, og at hun gjerne deler prisen med andre.

Språkdagen for tur

– Jeg samarbeider med veldig mange mennesker. Jeg ønsker å dele litt av prisen med alle de som gjør alle de usynlige jobbene innenfor det kvenske, som for eksempel oversetterne.

Katriina Pedersen viste fram kvenske gloser og tradisjoner som gjest på Eides Språksjov 2. juledag. (Skjermbilde, NRK)

I Kvænangen er arbeidet med Kvenfolkets dag akkurat avsluttet, og nå er det nye oppgaver som venter.

– Vi er akkurat ferdig med Kvenfolkets dag, og ser nå fram mot Kvensk språkdag der vi skal ha ulike opplegg i barnehagene, sier hun. Språkdagen er for øvrig den 26. april.

– Vi trenger fortsatt å jobbe med språket på mange ulike områder, og støtte opp om alle de som gjør det, avslutter Pedersen.

 

Denne saken kan du høre i sin helhet i episode 102 hos Ruijan Radio: