Kanskje du har lyst til å lage egen flaggremse for å markere den store dagen? (Foto: Anita Merethe Danielsen)

 

Her er tips til hvordan man kan lage flaggremser, perlepynt eller bruke matematikk for å lage kvenflagget.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Dersom du ikke har et eget kvenflagg i heimen, eller har lyst på mer kvenpynt, så kan man med enkle grep lage noe selv. Hva med å pynte kaken med kvenflagg, dekorere med flaggremser i stua eller henge kvenperlepynt i vinduet?

Småflagg

Til jul var det flere som lagde flaggremser med kvenflagg til å henge på juletreet. Disse flaggremsene kan man fint bruke i forbinelse med Kvenfolkets dag. For å lage flaggremsen printer man ut små flagg på et A4-ark, klipper de ut to og to, og limer de sammen etter å ha lagt de mellom en hyssing eller tråd slik at de til slutt danner en flaggremse.

Hvis man vil lage flagg til å ha på kake, kan man lime papirflaggene fast på for eksempel små grillspydpinner av tre eller tannpirkere.

 

Perleaktivitet

Perling med såkalte Hamaperler har lenge vært et yndet aktivitet både på SFO, hobbykvelder og barnerom, men også mange voksne er bitt av perlebasillen. Tove Reibo ved Halti kvenkultursenter har benyttet perling i sin pedagogiske kvenskopplæring for å lære barn om blant annet flagg og identitet.

– Jeg har stor tro på perling i sammenhenger hvor målet er å lære barn, og voksne for den saks skyld, noen kvenske ord. Og noen kvenske navn på ting og tang i ordforrådet, det er en god begynnelse, fortalte «perløren» til Ruijan Kaiku i høst.

Slik går du fram:

  1. Finn fram piggplater (helst runde) og perler i fargene blå, rød og gul (dette får man kjøpt blant annet i lekebutikker, hobbybutikker og ulike dagligvarebutikker), bakepapir og strykejern.
  2. Lag yttersirkelen og midten på piggplaten blå, jobb deg innover med seks streker eller “diamanter” i gult inn mot midten slik som på bildene, og fyll mellomrommene mellom de gule strekene  med røde perler.
  3. Legg bakepapir over perlene, og stryk forsiktig med strykejernet slik at perlene smelter sammen til du er fornøyd. Så kan du lirke løs perlene fra brettet og stryke på den andre siden også dersom du ønsker det. Husk å være forsiktig! La perlene kjøle seg ned.

 

Elevene i Burfjord stusset litt da kvensktimen plutselig ble matematikktime i fjor. Foto: Katriina Pedersen

Kvenrosematematikk

Visste du at det er laget et eget matematisk undervisningsprosjekt basert på Kvenrosa? Perfekt aktivitet på Kvenfolkets dag.

Matematiker og NKF-leder Hilja Huru har sammen med Katriina Pedersen ved Kvænangen Språksenter/Naavuonon Kielisenteri har laget ett eget undervisningsopplegg i matematikk og naturfag basert på kvenrosa fra kvenflagget. Duoen har blant annet laget videoklipp som forklarer hvordan man kan gjennomføre undervisningsopplegget, samt klare oppskrifter, forklaringer og utklippsmaler til kvenrosen.

 

Kvenquiz

Kvenforeninga i Midt-Norge har laget en quiz om kvenene på appen Kahoot. Her kan man teste kvenkunnskapene mot hverandre og seg selv.

 

Podcastmaraton

Og dersom du ikke har fått med deg Ruijan Radios sendinger, så kan du høre alle 25 episodene som podcast her:

(Foto: Heidi Nilima Monsen)