Daglig leder Tor Sara og redaktør Arne Hauge. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

Runder 4000 publiserte nettsaker: – Reportasjer fra der det skjer, som Kyläpeli og Kipparifestivalen, er blant det man husker aller best, sier redaktøren. 

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Ruijan Kaiku startet opp som papiravis i 1995. Liisa Koivulehto var redaktør fram til 2016. På senhøsten i 2013, om lag atten år etter oppstart, ble den aller første nettsaken publisert. I dag, ni år etter den første digitale starten, runder ruijan-kaiku.no 4000 publiserte saker. Det gir et snitt på om lag 1,3 saker hver eneste dag siden første sak, inkludert helger og helligdager.

Hvis jeg skal trekke fram et nyhetskompleks som har gjort ekstra inntrykk, så må det være kvenenes innsats for egen salmebok. En milepæl blir nådd nå i mai med 49 kvenske salmer samlet i et eget hefte, jeg håper det med tiden spinner på seg til et enda større verk, sier redaktør Arne Hauge.

Vi skrev mye om saken da det stormet som verst, folk hadde et engasjement som både overrasket og imponerte. Kvenenes strev bar frukter, det i seg selv gir grunn til glede og er noe som vil bli husket, sier Hauge.

Når det gjelder reportasjer, så viser han til lokale arrangementer som Kyläpeli og Kipparifestivalen, og sier at det er eksempler på oppdrag som huskes med glede.

Første sak på nett

Det var den nå avdøde journalisten Heidi Nilima Monsen (1978-2021), som hadde æren av å publisere den aller første saken på ruijan-kaiku.no. Det var en reportasjesak som ble publisert 23. desember, altså på lille julaften i 2013 under tittelen «Renhet var vår pynt.» Monsen hadde da besøkt Dagny Olsen i Alattio/Alta, som mintes barndommens jul som en ren og stille høytid. I saken ligger det også et tre minutter langt videoinnslag, der Olsen forteller om juleminner fra barndommen på kvensk.

– Kvensk jul var ganske stille, fredelig, høytidelig og ren. For all del ren, sa Olsen.

I den første nettsaken til Ruijan Kaiku minnes Dagny Olsen barndommens jul som en ren og stille høytid. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

Har tålt tiden godt

– Ut over mindre justeringer føler vi at nettsiden til Ruijan Kaiku har tålt tiden godt siden den første saken i 2013, sier Hauge.

– Ordtaket om å la være å reparere ting som fungerer, passer godt. Tilbakemelding fra våre lesere tyder også på at vi har en leservennlig og tiltalende medieplattform, til glede og opplysning, håper vi, både for kvenfolket og andre interesserte, sier redaktøren.

Tallenes tale

I tillegg til papir- og nettavis, har Ruijan Kaiku drevet radiosatsingen Ruijan Radio siden 2019 etter initiativ fra nevnte Heidi Nilima Monsen. Ruijan Radio sendes som en ukentlig sending på Radio Alta, og blir så gjort tilgjengelig som podkast blant annet på Spotify.

Les også: Fra fotballkommentering til kvensk radio

I anledning milepælen på nettavisen har vi sett litt på noen tall knyttet til Ruijan Kaikus flater, og det er daglig leder i Ruijan Kaiku AS, Tor Sara, som gir oss oversikten:

– Ruijan Kaiku har rundt 450 abonnenter på papirmagasinet, vi har et snitt på 2500 unike brukere hver uke på ruijan-kaiku.no, og om lag 5000 podkast-nedlastinger siden oppstarten, sier Sara.

(Her er ikke lyttertallene på torsdagssendingen hos Radio Alta, som for tiden er Norges mest populære lokalradio, tatt med, red. anm.)

Programleder i Ruijan Radio, Frank Halvorsen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Redaktør Arne Hauge sier at lesertallene på nettavisa har økt gradvis og tror det fortsatt er potensiale for videre økning.

– Lesertallene til Ruijan Kaiku har jevnt og trutt økt. I takt med at stadig flere blir bevisst sin kvenske identitet, er potensialet for videre økning definitivt til stede, sier han.

– Nyheter og reportasjer av høy kvalitet er viktig for å holde tallene oppe, men også antall saker har noe å si. Både kvalitet og kvantitet er noe vi etterstreber, selv om det til tider er krevende på relativt små ressurser, sier Hauge.