Tilbakeblikk: Det snakkes ofte om «den kvenske våren», men alt er ikke rosenrødt, enten det er vinter eller vår. Eira Söderholm har i alle fall advart det kvenske miljøet om hva som bør prioriteres før tiden ebber helt ut. (Kuva: Arne Hauge) 

 

Et nytt år er i gang og vi kaster et blikk tilbake på året som har gått. I Ruijan Kaikus årskavalkade ser vi på noen av sakene som ble skrevet i 2022.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Kvenene har navn på åtte årstider, og i denne saken kaster vi blikket tilbake på noen utvalgte saker fra kvenenes kevät, som betyr ‘vår’.

Maikuu

Veteran innen kvensk språk, Eira Söderholm, som blant annet står bak utgivelsen av den første og eneste kvenske gramatikkboken til nå, kom tidlig i mai med en ikke så skjønn og mild advarsel til det kvenske miljøet: – Vi burde ha drevet mye mer feltarbeid for å samle inn de siste restene av ordforråd fra de gamle som ennå har ordene. Snart er det for sent, varskudde Söderholm.

Les også: Årskavalkade 2022: Talvi

I mai skrev vi også at to kvinner, som «har gjort et formidabelt arbeid», hadde mottatt hedersprisen for 2022 fra Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto. Det var under forbundets landsmøte i Tromssa/Tromsø, i månedsskiftet april-mai, at henholdsvis Nora Marie Ollila Sandmo og Hilja Lisa Huru fikk tildelt prisen. «Denne hedersprisen henger høyt» uttalte forbundsleder Kai Petter Johansen til Ruijan Kaiku.


Nora Marie Ollila og Hilja Lisa Huru mottok kvenforbundets hederspris for 2022. (Kuva: NKF/RK)

Videre kunne vi meddele at det hadde blitt «skrevet tv-historie» i forbindelse med Kvenfolkets dag. Det uttalte NRKs programredaktør i Troms og Finnmark, Håkon Grønbech, i forbindelse med at Kringkastningsrådet behandlet en klage på NRKs dekning av kvenenes store dag. Grønbech viste blant annet til at statskanalen, både på lokalnyhetene i nord og på dagsrevyen, hadde hatt et eget innslag på kvensk.

Les også: Årskavalkade 2022: Kevättalvi

Ansvaret for det kvenske kirkelivet skal flyttes tilbake fra Nord Hålogaland bispedømmeråd til Kirkerådet. Det kunne stiftsdirektøren i bispedømmerådet, Anne Skoglund, fortelle overfor Ruijan Kaiku. – Så snart dette er på plass vil det nedsettes et nasjonalt utvalg for kvensk kirkeliv under Kirkerådet. Om dette skal hete Kvensk kirkeråd, eller hvilken status det skal ha, kan ikke jeg svare på. Selv om det kommer et nasjonalt utvalg, skal vi fortsatt ha et eget kvensk utvalg i vårt bispedømme, sa Skoglund.

Helt på tampen av måneden ble det klart at mangeårig leder i Nordkalottfolket, Torill Bakken Kåven, kom til å tre av som partileder. – Å gå av som leder gir meg tid til å fokusere på politikken, som jo er det viktigste for oss. Så de som håpet de nå var kvitt meg, må jeg nok skuffe. Det blir nok heller mer politikk, enn mindre, uttalte Kåven.